Boele, Marian, Ruurd & Wytske

zondag 30 juni 2013

Langjökull

We hadden Kaldidalur gereden met lage bewolking maar vandaag was het perfect om de gletsjers te zien. We gingen dus terug naar de f550 om de gletsjers te zien. Om de Jimny te testen gingen we de f551 op die recht naar de Langjökull gaat. De Jimny had geen probleem waar een Landover de nodige moeite had.
 
 
 
 
 
 

Watervallen

We rijden eerst wat verder het dal uit om een paar watervallen te bekijken. Eerst de Hraunfosser (lavaveld watervallen) waar over een kilometer breedte water uit een lavaveld komt en in een rivier stroomd die door een voormalige lavagrot gaat. Iets verder stroomopwaarts ligt de Barnafoss (kinderwaterval) genoemd naar twee kinderen die verdronken toen ze een natuurlijke brug (de bovenkant van de voormalige lavagrot) overgingen. De brug werd opgeblazen om herhaling te voorkomen.
Speciaal voor beppe pozeren de kinderen graag op het randje.
 
 
 
 
 
 

zaterdag 29 juni 2013

Husafell

In Husafell vinden we een familiecamping in een dal waar er bos is. Er zijn andere kinderen om mee te spelen, een zwembad en electriciteit zodat we weer Father Ted kunnen kijken. Het is zo populair bij de kinderen dat we deze camping voorlopig als basis voor dagtochten gebruiken.
 
 
 
 
 

Lavagrot

We gingen naar Fljótstunga omdat op het lavaveld (Hallmundarhraun, uitbraak rond het jaar 900) op hun eigendom een van de grootste lavagroten ter wereld ligt (Víðgelmir). De rondleiding door de grot was interessant en spannend.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fljótstunga

Na een nacht op een echt bed worden we wakker met uitzicht op een lavaveld met gletsjers aan de horizon en een blauwe hemel. Ons wordt echter aangeraden om een andere plek te zoeken omdat ze zijn volgeboekt voor een familiefeest dat wel eens luidruchtig zou kunnen worden. Aangezien Noren en IJslanders nogal nauw aan elkaar verwant zijn, nemen we deze raad zeer ter harte.
 
 
 
 

vrijdag 28 juni 2013

Loppi

Na een paar uur rammelen in de Jimny, stoppen wij bij de boerderij Fljótstunga waar we een hytte huren. De kinderen genieten van een traditionele noorse maaltijd en bezoeken Loppi het door zijn moeder verstoten lammetje.
Vanuit onze hytte hadden we een mooi uitzicht over het dal. De zon gaat wel onder maar donker wordt het niet.
 
 
 
 

Kaldidalur

Na de pendelbussen met toeristen bij Thingvellir habben we zin om het binnenland in te gaan. De f-550 door Kaldidalur en langs drie gletsjers leek een goede optie. Je hoeft geen IJslands te kunnen om te beseffen dat de naam de lading dekt.
 
 
 
 

Þingvellir

Þingvellir is natuurlijk interessant als begin van de oudste nog in werking zijnde democratie. Maar ook omdat de aardkorst er uit elkaar getrokken wordt (gemiddeld zo'n 2 cm per jaar). Meestal vindt dit plaats op de bodem van de oceaan maar hier is het op land te zien. Het water in de scheuren is afkomstig van de gletsjers en wordt door het basalt gefilterd en is daardoor erg helder. Tijd dus om een camera aan een stok te bevestigen en zelf eens onder water te kijken. Overigens voelde het boven water verdacht veel als onder water.
 
 
 
 
 

Jimny

Het is redelijk droog dus breken we op en gaan verder. We wilden ook het binnenland in dus een 4x4 was noodzakelijk. Zo'n twintig jaar geleden hadden we een oude Lada en met wat hulp van IJslanders zijn we toen ook het binnenland doorgekomen. Oude Lada's zijn er niet meer en een 4x4 is kostbaar. Een Jimny is de goedkoopste optie maar heeft geen (nou ja 25 cm.) bagage ruimte als je er met vier personen inzit. Maar toen ik er één zag met een stevig roof rack, waren we er uit. Met een Zarges box (gebruikten we bij het Polarinstitutt) en een waterdichte rugzak hadden we genoeg plaats.
 
 

donderdag 27 juni 2013

Grindavik

Eind van de dag gaan we weer terug naar Grindavik voor boodschappen en een burger. In de supermarkt blijkt maar weer eens hoe nauw Noren en IJslander met elkaar verbonden zijn. De camping bij Grindavik bevalt erg goed met zijn gemeenschappelijke keuken waar we regelmatig een potje "Go Johnny Go Go Go Go" spelen. En als het dan even droog is kan je het klimrek in.