Boele, Marian, Ruurd & Wytske

vrijdag 22 februari 2013

Wat doe je eigenlijk voor werk? deel II

Na het succes van deel I, nu een vervolg. Dit doe ik er een beetje tussendoor :-)
 


Omdat Spitsbergen een gedemilitariseerd gebied is, kan ik er vrij experimenteren met nieuwe technieken en de resultaten delen met de buitenwereld. Hier de wrakken van de "Isbjørn" en de "Selis" die vlak bij Barentsburg tot zinken zijn gebracht. Tien man zijn niet van boord gekomen en nog 4 zijn er op het ijs doodgeschoten. Ik hoop later nog meer gedetaileerde afbeeldingen te kunnen maken.

Het boek "Kapringen" (De kaping) van Helge Gert Simonsen, beschrijft het verhaal van een groep jongens die aan het begin van WOII naar Spitsbergen gaan als mijnwerker. Hun doel is echter om naar IJsland te komen om zich aan te sluiten bij de geallieerden. Ze kapen de ijsbreker Isbjørn maar door sabotage van de kapitein en de stuurman mislukt de actie en worden ze door de Duitsers gevangen genomen. Zes worden er doodgeschoten en de rest gaat naar strafkampen.
De Isbjørn komt later in handen van de geallieerden en wordt samen met de Selis naar Spitsbergen gestuurd om de kolenmijn te bezetten. Vlak voor aankomst worden ze ontdekt door de duitsers en tot zinken gebracht.