Boele, Marian, Ruurd & Wytske

donderdag 28 februari 2013

Top of the world


Nou ja, top of the Tjørhomfjellet eigenlijk. Maar aan de kinderen te zien voelt het alsof het niet veel hoger kan. Dit is een nagekomen bericht van het afgelopen weekend, met dank aan de De Bakkers. 

maandag 25 februari 2013

Wat doe je eigenlijk voor werk? deel III

Dit is eigenlijk een "familie blog" met wat gezellige weetjes, ditjes en datjes voor onze families en vrienden in Nederland. Dus vooral veel kindernieuws, sporadische gastoptredens van huisdieren en dat verpakt met wat exotische beelden van Noorwegen. Zeg maar net zo saai als andermans fotoalbum.
Nu heb ik afgelopen maand een paar keer over mijn werk geschreven (deel I en deel II) en dan gaat de bezoekersteller opeens warmlopen. Dus hier is weer een WDJEVW deel III.


Vandaag puntenwolken. Ieder punt is één sonar contact. Hier heb ik alleen die punten gebruikt die van goede kwaliteit zijn. Doel was om een zo goed mogelijk beeld van de conditie van de wrakken van de Isbjørn en Selis te krijgen. En alhoewel deze gegevens al wat ouder zijn (2000) en in de buurt van het maximale bereik, zijn er toch aardige details te zien. De Selis (boven) is in wat mindere conditie dan de Isbjørn (beneden) maar bij beiden zijn zowel het dek als een deel van de opbouw nog goed waarneembaar.

zondag 24 februari 2013

Hangkatten

De zon komt steeds hoger en vandaag was het boven het vriespunt. Jip en Janneke hebben een maat opgescharreld en hangen op de bank in de zon. Bijke kan zoveel doelloos gelummel niet aanzien en jankt voor het raam.
 
 
 

zaterdag 23 februari 2013

Vanuit de auto

Gewoon wat kiekjes vanuit de auto van het mooie landschap tussen de bergen en de zee...
 
 
 
 

Gevallen

Op de laatste afdaling ging het dan toch fout: een pijnlijk been en niet in staat om zelf naar beneden te komen. Alhoewel de jongste De Bakker zijn been amper kon gebruiken, was het advies om eerst eens een dag af te wachten. Ondertussen zijn ze weer in Nederland aangekomen. Na een bezoek aan dokter en ziekenhuis is de diagnose een gebroken scheenbeen en het zit het been in het gips. Sterkte.
 
 
 
 
 

Skieën bij Tjørhomfjellet

De De Bakkers hebben deze week geskied in Tjørhomfjellet en wij zouden dit weekend ook eens een poging wagen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

vrijdag 22 februari 2013

Wat doe je eigenlijk voor werk? deel II

Na het succes van deel I, nu een vervolg. Dit doe ik er een beetje tussendoor :-)
 


Omdat Spitsbergen een gedemilitariseerd gebied is, kan ik er vrij experimenteren met nieuwe technieken en de resultaten delen met de buitenwereld. Hier de wrakken van de "Isbjørn" en de "Selis" die vlak bij Barentsburg tot zinken zijn gebracht. Tien man zijn niet van boord gekomen en nog 4 zijn er op het ijs doodgeschoten. Ik hoop later nog meer gedetaileerde afbeeldingen te kunnen maken.

Het boek "Kapringen" (De kaping) van Helge Gert Simonsen, beschrijft het verhaal van een groep jongens die aan het begin van WOII naar Spitsbergen gaan als mijnwerker. Hun doel is echter om naar IJsland te komen om zich aan te sluiten bij de geallieerden. Ze kapen de ijsbreker Isbjørn maar door sabotage van de kapitein en de stuurman mislukt de actie en worden ze door de Duitsers gevangen genomen. Zes worden er doodgeschoten en de rest gaat naar strafkampen.
De Isbjørn komt later in handen van de geallieerden en wordt samen met de Selis naar Spitsbergen gestuurd om de kolenmijn te bezetten. Vlak voor aankomst worden ze ontdekt door de duitsers en tot zinken gebracht.

donderdag 21 februari 2013

Met een ring

Op weg naar huis zagen we een mooie ring om de zon. In Brusand een paar plaatjes geschoten, bij de hitlertanden en ons huis.
 
 

dinsdag 19 februari 2013

Op en neer naar het bos

Vaandaag naar "het bos" (skogen) geweest. Dat is de bijnaam voor het hoofdkantoor van Kartverket dat vanuit ons gezien nogal in de rimboe ligt. In ieder gaval een aardig plaatje van de turbulente landing bij Stavanger met een booreiland voor de kust.
 

zondag 17 februari 2013

Domsteinane

Helaas moet Ingrid weer naar het noorden. Onderweg naar het vliegveld nog even gekeken bij de domsteinene, een lokale Stonehenge variant.
 
 
 
 

Vedafjellet

Met Ingrid naar de bunkers bij Vedafjell geweest. De dames kenden geen angst en gingen op onderzoek uit in de ondergrondse tunnels.