Boele, Marian, Ruurd & Wytske

zondag 31 juli 2011

Tranøy til topps

En als je dan op de top iemand tegenkomt maak je vanzelfsprekend een praatje met de welbekende vraag "waar kom jij vandaan?". En wederom was het raak, dit keer was het Knut de priesterzoon van Tranøy, het eiland waar onze gemeente naar genoemd is. Ter ere van dit feit een foto met 5 Tranøyværinger op een top op Spitsbergen...
 

Zondag

Een echte zondag. Geen helicopter, dus geen wekker. Lekker laat brunchen en dan een wandeling de Platåberget op. En net voordat de wolken alles bedekten weer terug.
 

 

 

 

vrijdag 29 juli 2011

Vangsvik til topps

Daar sta je dan op een bergtop op Spitsbergen en begin je een praatje met de nieuwe helicopter-technicus. "Waar kom jij vandaan?" is dan een goede openingszin. Het resultaat is mogelijk de meest noordelijke ontmoeting van 3 "Vangsvikværinger".
 

Dagje mee naar het werk

Vandaag was het mogelijk om Ruurd mee te nemen met de helicopter. We zijn naar Ny Friesland geweest, het veldwerkgebied dat het verst weg is van Longyearbyen en waar de hoogste bergen liggen.
 

 

 

 

 

 

donderdag 28 juli 2011

Kroa

Eén van de verschillen met Vangsvik is dat er in Longyearbyen een uitgebreid uitgaansleven is. Hier heeft onze fotograaf Wytske haar ouders vastgelegd in onze favoriete uitgaansgelegenheid Kroa. Ruurd beveelt de hamburger aan.
 
Posted by Picasa

Dagje uit

Vandaag was de helicopter bezet en kon ik vanaf 11:00 vrij nemen. De auto van een collega geleend en we hebben de ongeveer 40 km weg buiten Longyearbyen gereden. Ruurd was assistent ijsbeer-wacht.
 

 

 

 
Posted by Picasa

Utøya

Vanuit Longyearbyen waren er 5 jongeren aanwezig bij de bijeenkomst op Utøya. Eén jongen (14 jaar) was een aantal dagen vermist en zojuist is bevestigd dat hij is omgekomen. Een andere jongen van 17 jaar is zwaar gewond.
 
Posted by Picasa

woensdag 27 juli 2011

IJsbeer gesignaleerd

Aan de overkant van de fjord is een ijsbeer gezien, maar het is ons nog niet gelukt om hem te zien.
 

Lance

Vandaag op Lance, het onderzoeksschip van het Norsk Polarinstitutt, gewerkt. Samen met Harvey een EM bird in elkaar gezet (een instrument dat onder een helicopter gehangen kan worden en de dikte van het zeeijs kan meten).
 

 

dinsdag 26 juli 2011

Strandvakantie

Als je de Rødnebbterner hebt overleefd kan de vakantie echt beginnen. En wat is een vakantie zonder strand...
 

 

 

Gevaar

Dat je op Spitsbergen moet oppassen voor ijsberen weet iedereen. Maar wat dacht je van de Rødnebbterner? (= "roodsnavelstern")
 

 

 

Isfjorden

Toen we gisteren terugvlogen over Isfjorden zagen we al dat er steeds meer drijfijs de kant van Longyearbyen opging. Vanmorgen was het duidelijk zichtbaar dat de haven nu niet meer bereikbaar is. Een aantal schepen zijn in de problemen gekomen. De grote cruiseschepen zijn uitgeweken naar IJsland.
 

 

 
Posted by Picasa

maandag 25 juli 2011

Geologie op Spitsbergen 4

Vandaag weer helicopter weer. Dit keer niet van bergtop naar bergtop maar de hele dag op één eiland: Blomstrandhalvøya (Bloemstrandschiereiland). Doordat de gletsjer zich hier snel terugtrekt is duidelijk geworden dat de naam fout is. Het is een heus eiland dat niet vast zit aan Spitsbergen. Het eiland is daarmee symbool geworden van de opwarming.
Om ca. 10:30 afgezet en om 22:00 weer opgepikt. In die tijd hebben we het halve eiland rondgelopen. We begonnen in Londen, een marmer groeve zonder marmer. Begin 1900 ging het gerucht dat hier marmer van fantastische kwaliteit zou zijn, dus kwamen er huizen, stoommachines, kranen, een spoorbaan en een haven. Toen dat klaar was en de eerste marmer werd gewonnen bleek deze ongeschikt.
 

 

 

 
Posted by Picasa

zondag 24 juli 2011

Bezoek op Spitsbergen

Vandaag zijn Marian, Ruurd en Wytske aangekomen op Spitsbergen in Longyearbyen.
 

zaterdag 23 juli 2011

Halfstok

Ook hier op Spitsbergen zijn de vlaggen halfstok. Boven mijn werkplek op de universiteit en onder bij het kantoor van Sysselmannen, het bestuur van Svalbard.
 

 
Posted by Picasa

donderdag 21 juli 2011

Geologie op Spitsbergen 3

Mooi weer dus weer aan het werk! Het laat zich niet zomaar beschrijven wat we hier meemaken. Gelukkig zeggen plaatjes meer dan woorden...
 

 

 
Posted by Picasa

dinsdag 19 juli 2011

Geologie op Spitsbergen 2

Onbewolkt, windstil en 8 graden, veel beter wordt het hier niet dus weer een dag met de helicopter. Vandaag was het veel aangenamer dan de eerste dag. Zelfs op de hoogste toppen was het windstil.
Mijn taken zijn navigatie, communicatie met de helicopter en ijsbeerwacht. Daarnaast karteer ik vogelkolonies in het binnenland.
 

 

 
Posted by Picasa